• Investor Relations
 • Köpa bostad
 • Karriär
Stäng

Wästbygg Gruppen

 • Wästbygg Gruppen är ett entreprenad- och projektutvecklingsbolag med verksamhet på de mest expansiva marknaderna i Sverige.

  wbgr.se
 • Bygger och utvecklar längs hela den norrländska kusten:

  • samhällsfastigheter
  • bostäder
  • kommersiella byggnader
  rekab.se
 • Logistik och industri i Norden:

  • projektutveckling
  • entreprenaduppdrag
  lc.se
 • Bostäder till salu

  Här hittar du alla våra egenutvecklade bostäder till salu.

  Köpa bostad
Arkiv

Wästbygg får markanvisning för studentlägenheter och förskola i centrala Göteborg

Wästbygg har tilldelats en markanvisning som omfattar studentlägenheter, en förskola med minst sex avdelningar och verksamhetslokaler vid Guldheden i Göteborg. Byggnaden kommer att uppföras i ett, ur studentperspektiv, mycket attraktivt läge mitt emellan Chalmers tekniska högskola och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Wästbyggs vinnande bidrag har utformats i samarbete med coliving-aktören Udda och Kaminsky Arkitektur. Byggnaden ska Svanencertifieras och produktionsstart är planerad till början av 2025.

– Det här är ett jättespännande projekt där vi tillsammans med Udda och Kaminsky kommer att utveckla ett studentboende med stort fokus på social hållbarhet. Sedan 2016 har vi byggt cirka 1 500 student- och ungdomslägenheter, varav vi har utvecklat merparten själva. Vi har därför god kunskap om hur vi bygger kostnadseffektivt och ger förutsättningar för en rimlig hyresnivå. Via markanvisningen kommer vi dessutom att tillföra Göteborgs Stad en centralt belägen förskola, något vi vet är efterfrågat av många. Målsättningen med de lokaler, som också ingår i den kommande byggnaden, är att teckna avtal med verksamheter som på olika sätt kan gynna de boende, säger Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg AB.

För studentbostäderna planeras för egna sovrum men gemensamma vardagsrum och kök, vilka delas av tio personer. Konceptet finns redan idag i Uddas delningsbostäder i Lund och Stockholm.

– Delningsekonomin, som är kärnan i vår coliving-modell, skapar möjligheter till mervärden som den här målgruppen annars inte kunnat drömma om. I det här projektet finns en stark ambition från alla parter att skapa hem, där fokuset på kvadratmeter naturligt läggs åt sidan till förmån för viktigare frågor så som trivsamma miljöer, social tillhörighet, tillgång framför ägande och vardagsförenklande service. Vi är oerhört stolta över att tillsammans med Wästbygg och Kaminsky ta ledning i utvecklingen av framtidens boendeupplevelser för studenter i Göteborg, berättar Markus Linhardt, vd på Udda.

Kaminsky Arkitektur har stor kunskap inom hållbart byggande och kommer bland annat att säkerställa utformning och materialval i enlighet med Svanen.

– Vi är otroligt glada över att vi har vunnit markanvisningen på Guldhedsgatan tillsammans med Wästbygg och Udda. I det här projektet kommer vi att få arbeta med och driva utvecklingen för alternativa, hållbara studentbostäder där vi kan skapa gemenskap och mervärde för de boende med generösa gemensamma ytor, avslutar Markus Gustafsson, arkitekt på Kaminsky Arkitektur.